10 martie

Instanța de judecată i-a interzis directorului ANRE să ocupe posturi de conducere în decurs de un an

Instanţa de judecată i-a interzis directorului Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) să ocupe posturi de conducere în decurs de un an. Potrivit agenţiei „INFOTAG”, Curtea de Apel Chişinău, în cadrul şedinţei de joi, a confirmat decizia judecătoriei Buiucani în această privinţă. Decizia instanţei de apel este una definitivă.

Instanţa de judecată şi-a motivat decizia prin faptul că ocupând postul de director al ANRE, Victor Parlicov „a lucrat incorect cu documentele secrete şi nu a asigurat păstrarea corespunzătoare a acestora”.

Victor Parlicov nu a fost de găsit la telefon pentru a comenta decizia judecătoriei. Totodată, în ajun dlui a declarat la postul de televiziune JurnalTV că a solicitat de repetată ori ajutor de la Serviciul Informaţie şi Securitate, Însă, directorul SIS, Mihai Balan, care a promis asistenţă, nu şi-a onorat promisiunea, iar mai apoi a trimis o inspecţie la ANRE.

„În documentul de verificare este indicat că nu au fost înnoite cataloagele documentelor secrete încă din 2003 şi, în cadrul agenţiei nu a fost creată o unitate care s-ar fi ocupat de protejarea tainei de stat. Am rugat ca şedinţa de judecată să fie una de tip închis doar în ceea ce priveşte discutarea informaţiei secrete. Însă judecătoria a hotărât ca toate şedinţele să fie de tip închis. Mai mult de atât, instanţa nici nu a examinat dovezile prezentate de noi, confirmând decizia judecătoriei Buiucani”, a spus Parlicov.
Acesta a subliniat că „decizia instanţei este rezultatul unei răfuieli politice”, care a avut drept scop demiterea sa din funcţia de director al ANRE.
„INFOTAG” precizează: Victor Parlicov a devenit director al ANRE după venirea la putere a Alianţei pentru Integrare Europeană, în 2009. Potrivit algoritmului, Parlicov reprezenta Partidul Liberal. După criza politică şi formarea Coaliţiei Pro-Europene de Guvernare în mai 2013, dlui a fost demis din funcţie deoarece PL a trecut în opoziţiei şi nu a accedat în alianţa de guvernare. Liberalii au atacat decizia la Curtea Constituţională, care, în decembrie 2013, l-a restabilit pe Parlicov în funcţie.
click