16 aprilie

Oligarhii zădărnicesc democrația

Anunțul despre cercetarea penală a celor patru judecători, dar și cazul de condamnare a unui magistrat la 7 ani de închisoare pentru o mită de 200 de dolari, reprezintă de fapt niște fumigene lansate de guvernare pentru a mima lupta împotriva corupției.

Declarațiile au fost făcute de analiști și lideri de opinie invitați la Ora Expertizei de la Jurnal TV.

„Aceste fumigene lansate nu au decât scopul de a ne induce în eroare. În cazul acestor persoane care, chipurile, sunt deferite justiției, sunt două scenarii. Un dosar care va fi pe rol ani de zile și nu se va solda cu nimic, ulterior toți vor uita, iar cazul va fi clasat. Sau e vorba de niște persoane care nu mai sunt utile sistemului”, a declarat fostul vicepremier, analistul politic Valentin Dolganiuc.

„Aceste încercări din ultimul timp se dovedesc a fi cazuri neimportante pentru societate. Atunci când au acordat acest sprijin financiar pentru reforma din justiție, celor din Occident le-a scăpat faptul că cei care de fapt o implementează sunt cei la care se referă și doamna Nuland, despre care spune că sunt oligarhii care împiedică dezvoltarea statului”, a comentat jurnalistul Sergiu Afanasiu.

„Nu înseamnă neapărat că vor fi și condamnați. Dacă nu se va merge la condamnări, vom rămâne în aceeași situație. Unii vor fi sacrificați pentru că oricum trebuie să demonstrăm Occidentului că reformele merg, iar banii contribuabililor sunt cheltuiți eficient. Dar oricum va fi un semnal bun, iar fiecare judecător se va gândi de mai multe ori înainte de a lua banul”, a spus editorialistul Victor Ciobanu.

Experții spun că în condițiile actualei guvernări nu poate exista o luptă reală cu fenomenul corupției din cauza oamenilor de afaceri controversaţi care controlează justiţia. Potrivit lor, unica șansă de a scăpa de oligarhii de la putere este alinierea la valorile europene, după semnarea Acordului de Asociere cu UE, dar și alegerile parlamentare.

„De la această guvernare eu nu aștept nimic. Nu vor exista disensiuni. Din contra, vedem împăcarea lui Plahotniuc cu Platon, a lui Filat cu Plahotniuc. Pe lângă subjugarea instituțiilor de stat și controlul justiției, azi se merge deja pe altă cale. Pun mâna pe toată mass-media, pe toate frecvențele terestre. Cu părere de rău, în Republica Moldova au rămas câteva instituții media care spun lucrurilor pe nume. În raportul corupției, țara noastră se află pe locul 87 din 129 de state. Este tragic, în condițiile în care noi spunem că suntem o poveste de succes, am parafat Acordul de Asociere. Salvarea noastră o văd prin faptul că țara noastră va accede la valorile europene. Atunci va fi un control din partea instituțiilor europene, așa cum se întâmplă în România și Bulgaria. Dar acum nu avem dreptul să tăcem. Suntem victime, iar victima nu va fi salvată de nimeni atât timp cât se împotrivește”, a menționat Valentin Dolganiuc.

„Raportul de forțe actual nu permite niște pași duri în acest context. Am văzut o tentativă de declanșare a ostilităților în cadrul fostei alianțe. Am văzut cu ce s-a terminat. Scârțâind, trebuie să ajungem să semnăm Acordul, să trecem de alegeri. Apoi intrând în orbita occidentală, să purificăm sistemul politic, să-l detașăm de business. Aceasta este foarte important”, a enunțat editorialistul Victor Ciobanu.

„Nu vom avea mari schimbări. Cine ar putea răsturna tăvălugul acesta al corupției din Moldova, cine ar putea această clasă să o măture de la guvernare? Poate era mai bine să nu fie formată această alianță ca să vedem fiecare cât fură. Dar ei s-au înțeles să facă acest pact și nimeni nu știe despre asta”, a menționat jurnalistul Sergiu Afanasiu.
click