03 iunie

Ministerul Sănătăţii a elaborat un proiect de lege ce permite majorarea preţurilor la ţigări

Ministerul Educaţiei a elaborat un proiect de lege ce prevede majorarea preţurilor la ţigări şi speră că Guvernul şi Parlamentul îl vor adopta.

Potrivit agenţiei "Infotag", viceministrul Svetlana Cotelea a spus luni, la o conferinţă de presă, că "majorarea preţurilor la ţigări de două-trei ori va reduce numărul fumătorilor, în special în rîndurile tinerilor".

Potrivit spuselor sale, "conform datelor statistice, în Moldova 15% dintre fumătorii de 13-15 ani sunt băieţi şi 6% - fete".

"Moldova se află pe locul doi printre ţările cu cele mai mici preţuri la ţigări", a spus Cotelea, menţionînd că "în Moldova un pachet de ţigări costă în jur de $1,5, în România - $3,8, în Italia - $ 6,7, în Franţa - $ 9,7".

Ea consideră că "doar majorînd preţurile la ţigări vom reuşi să reducem numărul persoanelor ce suferă de diferite boli din cauza fumatului".

Reprezentantul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) în Moldova, Jarno Habicht, a spus că "majorarea impozitelor şi preţurilor la ţigări va permite îmbunătăţirea situaţiei".

Potrivit acestuia, "în aşa caz se va reduce vînzarea ţigărilor şi situaţia va putea fi monitorizată".

El consideră că "proiectul de lege elaborat de Ministerul Sănătăţii trebuie adoptat, iar soluţionarea problemei fumatului trebuie să devină prioritară pentru Guvern".

În Moldova fumează 48,5% dintre bărbaţi şi 8,2% dintre femei. În ultimul an numărul fumătorilor în vîrstă de 20-34 de ani s-a majorat cu 11%.
click