14 februarie

În Moldova a fost înregistrată o nouă Mitropolie, care critică Mitropolia Basarabiei

Mitropolia Chişinăului şi a Moldovei de Răsărit a fost înregistrată al începutul lunii februarie la Ministerul Justiţiei şi deja a criticat Mitropolia Basarabiei.

Potrivit agenţiei „INFOTAG”, secretarul noii mitropolii, Veaceslav Afanasiev, a motiva aceasta joi, în cadrul unei conferinţe de presă, prin faptul că şeful Mitropoliei Basarabiei – Petru – „în decursul mai multor ani nu a întreprins măsuri de păstrare în subordinea sa a parohiilor”.

„Din cauza aceasta un şir de parohii au trecut în subordinea Mitropoliei Chişinăului şi Întregii Moldove, Bisericii Ortodoxe Ucrainene şi altele. În 1940 Mitropolia Basarabiei cuprindea 1090 biserici şi 30 mănăstiri. În prezent, numărul bisericilor este de 106, iar a mănăstirilor - 7”, a menţionat acesta.

Potrivit preotului, „din cauza situaţiei apărute s-a decis crearea Mitropoliei Moldovei de Răsărit, care se va subordona Patriarhiei Române”.

Afanasiev a menţionat că „Patriarhiei Române i-a fost înaintată o scrisoare cu referire la starea deplorabilă a Mitropoliei Basarabiei, cu solicitarea de a-l demite pe Mitropolitul Petru şi de numit în locul său pe un altul, de asemenea în scrisoare se vorbeşte despre înregistrarea unei mitropolii noi”.

Acesta consideră că „posibil Patriarhia Română nu va da imediat un răspuns, dar suntem dispuşi să aşteptăm atât cât va fi nevoie”.
click