27 ianuarie

Opt membri ai Asociației obștești „Moldova mea” au fost trimiși pe banca acuzațiilor

Procuratura a finalizat şi trimis în instanţa de judecată cauza penală în privinţa a opt membri ai Asociaţiei obşteşti „Moldova Mea”, inclusiv preşedintele acesteia (Fiodor Ghelici – ”I”), sub învinuirea de creare şi dirijare a unui grup criminal organizat, specializat în trafic de persoane în scopul practicării cerşetoriei.

Potrivit agenției ”INFOTAG”, care face referire la serviciul de presă al Procuraturii Generale, procurorii susțin că învinuiţii au organizat o reţea criminală transfrontalieră, sub pretextul colectării banilor pentru copiii bolnavi de scolioză. Pe parcursul anului 2013 au recrutat şi transportat în Federaţia Rusă 12 persoane, printre care două minore, în scopul practicării cerşetoriei.

Victimele făceau parte din familii social vulnerabile şi erau recrutate prin înşelăciune, precum că vor efectua acţiuni de voluntariat. La destinaţie însă, prin ameninţare şi sechestrarea documentelor, persoanele recrutate au fost impuse să cerşească pe străzile diferitor oraşe şi regiuni din Federaţia Rusă. Banii colectaţi de pe urma cerşitului, în sumă estimată de circa 37 mil. de lei, erau gestionaţi de Preşedintele Asociaţiei „Moldova Mea”, în scopul acoperirii unor activităţi infracţionale printr-o activitate presupus legală.

Actualmente, preşedintele Asociației se află în arest la domiciliu, iar complicii săi sunt cercetaţi în stare de libertate.

Cauza penală a fost expediată spre examinare Judecătoriei sectorului Centru.

În privinţa altor doi membri ai grupului criminal urmărirea penală continuă – aceştia fiind anunţaţi în căutare.
”INFOTAG” precizează: Fiodor Ghelici a fost arestat pe 13 octombrie 2013 fiind învinuit de trafic de ființe umane. După 30 de zile, acesta a fost eliberat fiind cercetat în stare de arest la domiciliu. Fiodor Ghelici neaga acuzațiile care i se aduc și afirmă că dosarul este o comandă politică. Fiodor Ghelici este cunoscut pentru declarațiile sale deocheate, dar și criticile aduse autorităților. În 2009 el a candidat la alegerile parlamentare pe listele PLDM.
click