21 iulie

Moldova va găzdui în premieră forul guvernatorilor Băncilor Centrale din Asia Centrală, bazinul Mării Negre şi Balcani

Republica Moldova va găzdui în premieră reuniunea Clubului guvernatorilor Băncilor Centrale din Asia Centrală, bazinul Mării Negre şi Balcani, transmite NOI.md.

Potrivit Băncii Naționale a Moldovei, cea de-a 32-a ediție a reuniunii Clubului guvernatorilor Băncilor Centrale va avea loc în Chișinău, în perioada 11-13 septembrie 2014, cu scopul schimbului de experiență şi adoptării de noi practici în domeniul dezvoltării sistemului bancar autohton.

La reuniune vor participa guvernatori ai băncilor centrale din 24 de ţări: Albania, Armenia, Azerbaidjan, Bosnia şi Herţegovina, Bulgaria, Cehia, China, Croaţia, Georgia, Grecia, Israel, Kazahstan, Kîrgîzstan, Macedonia, Moldova, Muntenegru, Polonia, România, Rusia, Serbia, Slovenia, Tadjikistan, Turcia şi Ucraina.

În cadrul ședințelor vor fi puse în discuție beneficiile regimului de ţintire a inflaţiei aduse economiilor naţionale, rolul regimului de flotare liberă sau flotare gestionată a cursurilor de schimb pentru absorbţia şocurilor economice interne şi externe, precum şi dezvoltarea politicilor şi instrumentelor de supraveghere macropurdenţială în scopul asigurării stabilităţii financiare.

Clubul guvernatorilor Băncilor Centrale din Asia Centrală, bazinul Mării Negre şi Balcani a fost înființat în mai 1998, iar prima ședință s-a desfășurat în Turcia. Membrii forului se reunesc de două ori pe an și își orientează activitatea spre îmbunătățirea colaborării țărilor membre în domeniul bancar.

Printre obiectivele principale se numără buna funcționare a piețelor monetară și valutară, intensificarea cooperării economice și în special a celei financiare. Alte diverse probleme de interes comun, precum fluxurile de capital pe piețele emergente, aspecte de supraveghere bancară și dezvoltarea sistemelor de plăți naționale, de asemenea, se află în vizorul acestui club.
click