20 august

Guvernul a desemnat laureaţii Premiului Naţional 2014

Laureaţi ai Premiului Naţional 2014 vor deveni opt cetăţeni ai Moldovei. Decizia corespunzătoare, în baza unui vot secret, a fost luată marţi de Comisia pentru decernarea Premiului Naţional, prezidată de Prim-ministrul Iurie Leancă.

Potrivit agenţiei „INFOTAG”, cu referire la serviciul de presă al Guvernului, s-a decis ca să fie acordate trei premii în domeniul știință și tehnologii, patru - pentru cultură și artă şi unul pentru sport.

În urma votului secret, au fost desemnați următorii laureați: Dumitru Blajinu - dirijor, compozitor, folclorist, violonist - pentru contribuție valoroasă în colectarea, conservarea și propagarea folclorului muzical; Tudor Zbârnea - pictor, pentru contribuție considerabilă la dezvoltarea artelor plastice din Republica Moldova; Galina Buinovschi - profesoară de muzică (vioară) - pentru performanțe excepționale în dezvoltarea și afirmarea școlii naționale de interpretare instrumentală; Vitalie Rusu - actor de teatru şi film, regizor - pentru întreaga activitate artistică; Sergiu Musteață - doctor în istorie, conferențiar universitar - pentru seria de lucrări științifice în domeniul istoriei și protecției patrimoniului cultural; Petru Stratulat - doctor habilitat în medicină, profesor universitar - pentru fondarea și implementarea direcției noi științifico-practice „Perinatologia"; Ștefan Țurcanu - doctor habilitat în biologie, profesor universitar - pentru activitatea științifico-didactică în domeniul fiziologiei animalelor domestice și zoologiei; Nicolae Oriol - antrenor principal de lupte libere - pentru întreaga activitate în domeniul sportului.

Fiecarea va primi câte 100 mii de lei. Ceremonia de decernare a Premiului Naţional va avea loc pe 26 august, la Palatul Republicii, în cadrul festivităţii dedicate Zilei Independenţei Republicii Moldova.

„INFOTAG” precizează: Pentru Premiul Național au fost înaintate 25 de dosare. Trei dintre acestea au fost respinse pe motiv că nu corespund cerinţelor Regulamentului cu privire la decernarea Premiului Național, iar alte două au fost retrase la inițiativa candidaților.
www.infotag.md