27 mai

Cum vor vota moldovenii care nu fură?

Până la urmă, orice acțiune socială a omului este o chestiune de patriotism. A fura sau a nu fura este tot o chestiune de patriotism.

Miercuri, aflat într-o vizită la București, vicepreședintele SUA Joe Biden a declarat că „lupta împotriva corupției nu e o chestiune de bună guvernare, ci de patriotism”, repetând cuvântul „patriotism” de două ori.

A opta poruncă a lui Dumnezeu, dată omului, a fost „Să nu furi”, ceea ce mai înseamnă și „să nu fii corupt”. Deci, chestiunea corupției, nu e numai una de patriotism, ci (și) de morală creștină – a fi corupt e un mare păcat.
Ca să vezi, creștinii încalcă cu seninătate această poruncă, ca și pe celelalte din cele Zece Porunci. Oamenii, care se declară creștini și merg cu regularitate la biserică, atunci când le pică – fură. Nu fură numai cei care nu au ce fura. (Îmi amintesc de învățătorul meu de limbă care, la studierea timpurilor verbului, ne dădea drept exemplu următorul joc de cuvinte cu verbul „a fi”: - Cine fu azi la primărie? - Fură primarul, fură secretarul, fură toți.). Am exagerat zicând că fură toți. Sunt, bineînțeles, și oameni care nu fură.

Bineînțeles, se fură diferit. Cel mai mult fură cei ce se află deasupra omului simplu. Cu cât funcționarul e mai sus pe scara ierarhică cu atâta fură mai mult. Și e „normal”: un ministru sau un prim-ministru are mai multe posibilități de a fura decât, de exemplu, un primar.

Și gradul de corupție e diferit. Astfel, dacă un amărât de funcționar comunal sau municipal ix poate fi mituit cu o sută de euro, la un prim-minstru nu poți intra decât cu o valiză de euro.

Dacă, precum spunea vicepreședintele american, corupția e o chestiune de patriotism, reiese că un individul cu cât urcă mai sus spre vârful piramidei Puterii, cu atâta este mai puțin patriot și mai puțin guvernat de principiile morale. Și cu adevărat, la noi, la Moldova, așa este. Urmăresc la marile sărbători religioase pe unii lideri politici care stau smirna cu lumânări în mână și-și fac cruce, ca să fie văzuți de popor la televizor. Să vadă că-s creștini. O specie aparte de „creștini” și de „patrioți”: care-s corupți și fură de pârâie Bugetul.

… Și, să mori de râs, nu alta, anume aceștia ne acuză pe noi de lipsă de patriotism doar pe motivul că nu susținem guvernarea și nu-i cântăm ode de laudă pentru cursul proeuropean promovat de ea… Deși, alți analiști, mai detașați de „povestea noastră de succes”, cred altceva. (În legătură cu vizita la București a lui Joe Biden, un analist politic de la România TV a afirmat că „liderii proeuropeni ai R. Moldova sunt jenant de penibili, slabi, ineficienți, corupți și nepregătiți să ducă R. Moldova în UE”).

De ce am scris aceste rânduri? Pentru a vă transmite convingea mea că, pentru oamenii care nu fură, alegerile din toamna acestui an vor fi o chestiune de patriotism și morală creștină.
click