22 iulie

Prima lectură! Diaspora va avea două zile la dispoziție pentru a vota la alegeri

Cetățenii Republicii Moldova aflați peste hotare vor avea două zile la dispoziție pentru a-și exercita dreptul la vot. Un proiect de lege de modificare a Codului Electoral, propus de fracțiunea PLR, a fost aprobat în prima lectură, relatează UNIMEDIA.

Astfel, în cadrul referendumurilor și alegerilor parlamentare, secțiile de vot de peste hotare vor fi deschise pe parcursul a două zile consecutive.
Inițiativa legislativă este argumentată prin faptul că numărul cetăţenilor Republicii Moldova cu drept de vot care au reşedinţă sau domiciliul în străinatate creşte de la an la an. Astfel, în anul 2013 erau plecaţi peste hotarele ţării pe termen lung peste 500 de mii de moldoveni sau 12,4% din populaţia totală a ţării.

Totodată, localităţile în care locuiesc aceștia se află la diferite distanţe de oraşele în care sunt amplasate misiunile diplomatice ale Republicii Moldova. Astfel, din cauza distanţelor mari pe care trebuie să le parcurgă, a costurilor călătoriilor dar şi a programului de lucru inflexibil, cetăţenii Republiicii Moldova nu reuşesc să îşi exprime dreptul la vot.

Inexistența unor metode alternative de exprimare a dreptului la vot cum ar fi: votul prin corespondenţă sau votul electronic, sau alte mijloace de comunicare la distanţă ar trebuie să fie compensate cu posibilitatea desfăşurării procesului de votare în diaspora pe parcursul a două zile consecutive, astfel încât a doua zi să se suprapună cu ziua indicată în actul de stabilire a alegerilor, pe întreg teritoriul Republicii Moldova.

Autorii invocă și experienţa ultimelor scrutine electorale: „numărul mare al doritorilor de a vota s-a ciocnit de gradul de pregătire insuficient al birourilor electorale de peste hotare din punct de vedere al capacităţii fizice (spaţii mici, funcţionari insuficienţi, timp limitat”).
сlick