29 octombrie

DEPUTAȚII DIN PARLAMENT, CARE AU RATIFICAT ACORDUL DE ASOCIERE TREBUIE SĂ STEA LA ÎNCHISOARE – OPINIA EXPERTULUI

”Toți cei 53 de deputați care au votat pentru ratificarea Acordului de Asociere RM-UE trebuie să stea la închisoare”, a spus miercuri în cadrul mesei rotunde organizate la Chișinău de Institutul American din Ucraina (IAU), expertul independent, Viorel Guțu.

El consideră că prin ratificarea Acordului de Asociere, deputații au încălcat un șir de articole importante ale Constituției.

”În special, este vorba de nerespectarea articolului privind neutralitatea Moldovei, precum și a celui care se referă la imposibilitatea de a adera la anumite organizații fără a consulta opinia cetățenilor, adică fără organizarea referendumurilor. Toate aceste aspecte au fost ignorate și pot fi calificate drept infracțiuni, reprezentând nu altceva decât uzurparea puterii în stat de către un grup de persoane, care se ascund în spatele unor partide, de așa-numita orientare pro-europeană”, se arată convins Viorel Guțu.

El consideră că Acordul de Asociere, semnat de actuala guvernare, se deosebește radical de toate documente similare.

Referindu-se la posibilitatea organizării unui referendum în Moldova pe marginea Acordului de Asociere, el a menționat că în Danemarca, Franța sau Olanda, opinia cetățenilor pe marginea aderării la UE a fost consultată de mai multe ori.

”Și fără prea mare succes. A fost nevoie de timp și de manipularea conștiinței cetățenilor prin intermediul presei, pentru a obține rezultate. Mai mult, în jumătate din țările membre UE nici nu au fost organizate refendumuri”, a spus expertul, precizând că în opinia sa elita politică de la Chișinău urmează aceeași cale – ignoră opinia cetățenilor despre soarta lor de mai departe.

”În prezent, în Moldova nu există libertatea cuvântului și a întrunirilor în adevăratul sens al cuvântului. Presa este aservită puterii, iar internetul este invadat de spoturi publicitare despre viitorul european de vis. În aceste condiții, este imposibil să organizezi un referendum cu privire la vectorul de dezvoltare al țării, așa cum este ireal să înlături de la putere partidele actualei guvernări. Organizarea unor alegeri democrate pe data de 30 noiembrie este imposibilă”, consideră expertul independent.
link