04 aprilie

Dosarul „7 aprilie”, fără prescripție? Parlamentul a trecut proiectul PLDM în prima lectură

Săptămâna viitoare expiră termenul de prescripție în dosarul „7 aprilie 2009”. Fracțiunea PLDM a propus un proiect de lege prin care propune, prin derogare de la prevederile articolul 60 din Codul Penal al Republicii Moldova, tragerea la răspundere penală să nu se aplice persoanelor care au săvârşit infracţiuni de abuz de putere sau abuz de serviciu, exces de putere sau depăşirea atribuţiilor de serviciu ori neglijenţă în serviciu, în timpul evenimentelor din 7 aprilie 2009 sau care au legătură cu aceste evenimente, relatează UNIMEDIA.

Proiectul de lege a fost aprobat în prima lectură de către Parlament, cu votul majorității deputaților, nu însă înainte ca inițiativa legislativă să fie dezbătută în ședința în plen.

„Cu regret, până în prezent organele de drept şi instanţele de judecată nu au reuşit să stabilească şi să trage la răspundere penală acele persoane care se fac vinovate de maltratarea tinerilor şi vandalizarea instituţiilor statului. Avem o situație în care termenul de prescripție expiră săptămâna viitoare. Acum nu discutăm în detalii motivele care au dus la această situație, poate instrumentarea a fost defectuoasă, încă nu avem instanțe de judecată imparțială, o parte din probe au fost poate distruse în perioada aprilie-septembrie, până la venirea actualii guvernări. Consecinţele în acest caz ar fi că infracţiunile comise în timpul evenimentelor din aprilie 2009 vor fi prescrise definitiv prin efectul legii, astfel nu se va mai putea atrage la răspunderea penală a acelor făptuitori. Cu alte cuvinte, după expirarea acestui termen, persoanele în cauză nu vor mai putea fi pedepsite penal, chiar dacă, în instanţa de judecată, s-ar demonstra şi s-ar constata vinovăţia lor”, a menționat deputatul PLDM, George Mocanu, unul dintre autorii inițiativelor.

Deputatul neafiliat Mihai Godea a atras atenția că legea nu poate fi retroactivă. „Am verificat și practica internațională, inclusiv ceea ce avem la CEDO. Termenul de prescripție, dacă este extins sau anulat, nu încalcă principiul retroactivității”, a răspuns Mocanu.

Godea a perseverat. „Credeți dvs că, dacă în cinci ani nu s-a mișcat cu o iotă „dosarul 7 aprilie”, o să se miște în următorii 10 - 15 ani? Nu credeți că, de fapt, prin ceea ce propuneți dvs, creăm așteptări false în societate că lucrurile se vor mișca? Ori nu s-au mișcat pentru că nu s-a dorit”, a subliniat acesta.

„Așteptările societății și ale noastre sunt foarte mari. Dar suntem într-o situație în care avem doar două opțiuni: ori așteptăm să treacă termenul de prescripție și atunci cu siguranță nu mai putem face nimic, fie, ca și Parlament RM creăm acest instrumentariu pentru ca magistrații și cei care sunt obligați să aplice legea, să nu se poată eschiva”, a tăiat liberal-democratul.

Gheorghe Anghel a întrebat de ce se propune ca să fie cercetați doar acei cu funcție de răspundere, dar nu și cei care au organizat evenimentelor din 7 aprilie 2009. „Cei care au făcut abuz de putere trebuie să răspundă în primul rând, pentru că ei se ascund în spatele termenului de prescripție”, a menționat autorul proiectului.

„Ce veniți voi cu abuz de putere, este așa, foaie verde înainte de alegerile parlamentare pentru a face o propagandă ideologică și presiuni asupra guvernării de atunci”, a declarat comunistul Anatolie Zagorodnîi.

PCRM au solicitat o pauză de jumătate de oră, după care nu au mai revenit în sală. În ședința plenară a venit doar depuatul Igor Vremea.

Într-un final, proiectul de lege a fost adoptat în prima lectură și urmează să fie examinat în lectură finală în ședința de mâine a Parlamentului.
click