14 martie

Polonia va împărtăși cu Moldova Experiența de protecție socială a bătrînilor și tinerilor

Polonia va împărtăşi cu Moldova experienţa de angajare în câmpul muncii a tinerilor şi de protejare socială a pensionarilor. Despre aceasta a comunicat ministru Muncii şi Politicii Sociale al Poloniei, Wladyslaw Kosiniak-Kamysz, în cadrul întrevederii de la Chişinău cu prim-ministrul Republicii Moldova, Iurie Leancă.

Potrivit agenţiei „INFOTAG”, cu referinţă la serviciul de presă al guvernului, părţile au discutat proiecte sociale, importanța realizării reformelor în Republica Moldova menite să îmbunătățească viața oamenilor, precum și despre asistența logistică și financiară ce ar putea fi acordată de către Varșovia în domeniul protecției sociale.

Iurie Leancă a mulțumit Poloniei pentru sprijinul în procesul de integrare europeană.

În cadrul vizitei la Chişinău ministrul polonez a avut o întrevedere şi cu omologul său moldovean, Valentina Buliga.

„Moldova și Polonia se confruntă cu probleme similare în domeniul asigurărilor sociale, iată de ce este importantă pentru noi experiența țării Dvoastră. Suntem interesați să preluăm bunele practici și să evităm anumite șocuri sociale prin care a trecut Polonia în procesul de reforme”, a spus Valentina Buliga.

Potrivit spuselor sale, principalele probleme ale Republicii Moldova, în domeniul protecţiei sociale sunt numărul în descreștere a contribuabililor și numărul în creștere a beneficiarilor.

Wladyslaw Kosiniak-Kamysz a relatat despre sistemul de pensii din Polonia, numindu-l unul dintre cele mai progresiste din regiune.

Oficialul a menţionat că guvernul polonez a întreprins măsuri radicale pentru a stabiliza și a edifica fonduri de pensii durabile, dat fiind că, și Polonia se confruntă cu o gravă problemă demografică.

Ministrul a avertizat Moldova despre greşelile ţării sale, pentru a nu fi repetate, şi a pledat atât pentru dezvoltarea sistemului de stat de pensionare, cât şi pentru fondurile private de pensii, ceea ce va reduce povara asupra bugetului de stat.

La finele întrevederii, s-a convenit că Polonia va oferi Republicii Moldova pachetul de proiecte de legi și hotărâri ce reglementează sistemul polonez de pensionare care ar putea servi bază țării noastre pentru ulterioare propuneri de modificări legislative.
click