13 februarie

Comisia Parlamentului European a aprobat întroducerea regimului liberalizat de vize cu UE pentru cetățenii Moldovei

Comisia parlamentului european pentru Libertăţi Civile, Justiţie şi Afaceri Interne a aptobat miercuri raportul cu privire la abolirea regimului de vize pentru cetăţenii Republicii Moldova, întocmit de Raportorul pentru Republica Moldova, Tanja Fajon.

45 membri ai comisiei au votat în favoarea documentului, doi au votat „contra” şi restul s-au abţinut.

Se presupune că pe 25 februarie raportul va fi examinat de plenul parlamentului european şi după decizia Comisiei pentru Politica Externă acesta va fi publicat în Monitorul Oficial al UE, iar peste 20 de zile de la publicaţie va intra în vigoare.

După cum a comunicat anterior „INFOTAG”, Tanja Fajon, care a efectuat o vizită oficială la Chişinău la finele lunii ianuarie a spus atunci că regimul liberalizat de vize în ţările Uniunii Europene pentru cetăţenii Moldovei poate intra în vigoare deja din 1 iulie 2014.

„Moldova a îndeplinit toate cerinţele Planului de Acţiuni pentru liberalizarea regimului de vize, toate condiţiile, a luat măsuri pentru fortificarea securităţii frontierelor. Vom recomanda deputaţilor europeni să aprobe abolirea vizelor pentru cetăţenii Republicii Moldova. Parlamentul european va lua o decizie vizavi de liberalizarea regimului de vize la începutul lunii martie. Dacă totul va decurge conform planului, speră că regimul de vize pentru cetăţenii Moldovei va fi abolit până la alegerile parlamentare, care vor avea loc pe 25 mai. Aceasta înseamnă că, după toate procedurile, regimul de vize poate fi abolit deja în iulie 2014”, a menţionat diplomata. click