28 februarie

Plugaru: Autoritățile își demonstrează din nou firea lor hoțească

„Liderii coaliției de la guvernare sînt niște perverși. Ei în fiecare zi, prin fiecare faptă schimonosesc însuși noțiunea de democrație. Decizia Guvernului de a scuti funcționarii de obligativitatea de a-și publica declarațiile pe venituri pe site-urile instituțiilor unde activează, este o confirmare elocventă a atitudinei lor formale chiar și față de cerințele stăpînilor europeni de a lupta cu corupția”, a declarat pentru NOI.md fostul șef al SIS-ului Anatol Plugaru.

„Inițial, pentru a raporta „partenerilor de dezvoltare” de la Bruxelles despre intenția de a combate corupția în rîndul funcționarilor, inclusiv pînă la cel mai înalt nivel, eu au constituit o comisie ilară – Comisia Națională de Integritate. De ce ilară? Dar cum poate fi altfel, dacă cîteva persoane cu salarii modeste (!) trebuie să examineze într-un termen scurt peste 20 de mii de declarații de venituri ale funcționarilor?! Și asta în condițiile în care au rămas în vigoare două legi contradictorii pe marginea acestei probleme”, a precizat Plugaru.

În opinia expertului, prin ultima sa decizie Guvernul a încălcat drepturile fundamentale la informare, la petiție, precum și dreptul de a guverna țara. În aceste condiții, de acum încolo, funcționarul de rang mic va putea decide ce să facă: să ofere careva informații jurnaliștilor sau să avertizeze (nu gratuit, desigur) persoana interesată.

„Consider că liderii coaliției de la guvernare singuri s-au speriat de diferența nemaipomenită dintre veniturile declarate și cele reale ale funcționarilor. La ce bun de înfuriat o dată în plus poporul? Însă ar fi naiv de crezut că Comisia Națională de Integritate este o „instituție de o zi”. Sub masca luptei cu corupția se colectează material compromițător, care ulterior ar putea fi folosit împotriva persoanelor incomode sau în alte scopuri anumite”, a conchis Anatol Plugaru.
сlick