18 august

Agricultorii cer prețuri mai mici pentru motorină: până la 16,5 lei

Problema prețurilor pentru produsele petroliere rămâne nesoluționată pentru agricultori. Deși în ultimul timp leul s-a apreciat față de euro și dolar, combustibilul a rămas la fel de scump.

Potrivit unui calcul al agricultorilor, prezentat de președintele Uniunii Asociațiilor Producătorilor Agricoli „UniAgroProtect”, Alexandru Slusari, în prețul la țiței s-a redus în ultimele patru luni de la 108,73 dolari până la 104,28 dolari pentru ziua de ieri, ceea ce înseamnă aproximativ 4%. Astăzi, barilul de țiței costă 104 dolari.

Slusari a mai menționat că prețul pentru un litru de motorină ar trebui să fie de 16,5 lei, în loc de 17,40 lei, întrucât leul s-a apreciat cu aproximativ 2,5% față de pricipalele valute internaționale.

Din punct de vedere economic, petroliștii ar trebui să reducă prețul la combustibil cu 6,5%, spun fermierii.

„În acest context, noi, agricultorii, solicităm organelor abilitate, cum ar fi ANRE, Consiliul Concurenței, guvernul, să intervină în această situație. Agricultorii activează în condiții de criză, în timp ce importatorii produselor petroliere, mențin nejustificat prețurile înalte la combustibil”, a precizat președintele UniAgroProtect.

„Noi vrem să ne aliniem la abordările occidentale sau cele regionale privind stabilirea prețurilor la motorină. În toate țările din regiune, ponderea adaosului comercial în prețul motorinei este de câteva ori mai mic decât în Republica Moldova. Și invers, de câteva ori mai mare este aplicat accizul la importul de motorină și benzină. Asta pentru că accizul se duce în bugetul de stat, de unde țările respective au posibilitate să facă subvenționări la procurarea motorinei de către fermieri”, a explicat preşedintele Federației Naționale a fermierilor din Moldova, Vasile Mârzenco.

Fermierii susțin că nu vor renunța să ceară prețuri mai mici pentru produsele petroliere până când vor fi auziți de autorități.

Amintim că problema prețurilor petroliere pentru agricultori durează de doi ani. În 2012 aceștia au cerut modificarea legislației privind piața produselor petroliere, însă, potrivit fermierilor, se tergiversează din motive coruptibile.

La sfârșitul lunii mai 2014, peste o mie de agricultori au ieșit la o acțiune de protest în Piața Marii Adunări Naționale, cerând autorităților să demonopolizeze piaţa agroalimentară şi să le permită să importe produse petroliere fără intermediari. Ei au acuzat autoritățile că nu fac nimic pentru a dezvolta sectorul agrar şi pentru a le înlesni activitatea.
click